"Uykusuz Şehirli" Modern Yaşamın Getirdiği Uyku Sorunlarına Çözümler

"Uykusuz Şehirli" Modern Yaşamın Getirdiği Uyku Sorunlarına Çözümler

Birçok etkeni bulunan uykusuzluk sorunu günümüzde çok yaygın hale gelmiştir. Uykusuzluğun önüne geçebilmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ama öncelikle işe alışkanlıklarımızdan başlamamız gerekmektedir. Alışkanlıkları değiştirerek uyku düzenimizi kolaylıkla oluşturabiliriz. Uykusuzluğun önüne geçebilmek için işte birkaç önerimiz:

  • Öncelikle rutin oluşturulmalıdır; bedeninizi en iyi tanıyan ve uykuya ne kadar ihtiyacınız olduğunu en iyi siz biliyorsunuz. Bunu göz önünde bulundurarak özellikle günün aynı zaman diliminde uyumanız rutin oluşturmanızı sağlayacaktır. Ancak gece iyi bir uyku alabilmeniz için uzmanlar tarafından gündüz uyumamanız önerilmektedir. Herkeste farklılık göstermekle beraber yetişkin bireyler için genellikle 7-9 saat uyku önerilmektedir. Ancak bu saat bireylerin genetik faktör, yaş gibi durumları için farklılık göstermektedir. Bu noktada her bireyin kendisini tanıması ve ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu gözlemlemesi gerekmektedir.
  • Gün içerisinde yaşanılan stresin önüne geçebilmek oldukça önemlidir. Strese çözüm olarak; meditasyon yapmak, iyi gelen bir hobi edinmek, sevdiğiniz biri ile sohbet etmek alternatiflerden bazılarıdır.
  • Sürekli elimizden düşürmediğimiz telefonda bağımlılık yaratmakta ve uyku kalitemizi doğrudan etkilemektedir. Telefonu olabildiğince az kullanmak uyku kalitemizi doğrudan olumlu olarak etkileyecektir.
  • Günün doğru saatinde hareket halinde kalmak hem sağlığı olumlu yönde etkilemekte hem de vücut yorgunluğu olacağı için daha rahat bir uykuya olanak sağlamaktadır.
  • Uyunan odanın uyku için uygun olması önemli bir faktördür. Odanın karanlık olması, oda sıcaklığının yeterliliği, sessiz olması, kullanılan yatağın ve yastığın uygunluğu oldukça önemlidir.
  • Yemeklerinde uyku için etkisi söz konusudur. Uyunacak vakte yakın ağır yemek uyku problemini beraberinde getirmektedir. Aperatif şeyler tercih etmek daha kolay uyunmasını sağlayacaktır.
  • Eğer tüm bu maddeleri de yapıyor ve hala uyku da problem yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktor ile görüşmeniz önerilmektedir. İlaç, terapi gibi farklı yöntemler ile uykusuzluğun önüne geçilebilir.

Uykusuzluk basit bir şey gibi görünse de günlük olarak sağlıklı bir yaşam olabilmesi için bireylerin uykularını almış olması oldukça önem arz etmektedir. Eğer uykusuzluk için çözüm sağlanamazsa alzheimer riski daha da artmaktadır.

Sonraki gönderi

Dijital Detoks ve Uyku Kalitesi "Mobil Uygulamalardan Uzaklaşmanın Yolları"
Farklılık Arayışına Bir Yaklaşım: Yatak Odası Dekorasyonunda Eklektik Tarz

Yorum yazın

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.