Dijital Detoks ve Uyku Kalitesi "Mobil Uygulamalardan Uzaklaşmanın Yolları"

Dijital Detoks ve Uyku Kalitesi "Mobil Uygulamalardan Uzaklaşmanın Yolları"

Sürekli maruz kalınan dijital dünyada teknolojik cihazlara olan bağımlılığımız gün geçtikçe daha da artmaktadır. Gün geçtikçe artan bağımlılık kullanıcıları rahatsız etmekte olup detoks yapmak hem fiziksel hem ruhsal olarak iyi gelecektir. Uzun süre ekrana maruz kalınması, ruh sağlığını olumsuz etkilemekte, dikkat sorunu gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Koronavirüs dönemi ile teknolojiye olan ilgi daha da artmış olup market alışverişine kadar alışveriş bile online olarak gerçekleştirilmiştir. Bu da hareketsizliği beraberinde getirmiştir. Birçok faydası olan teknoloji verimli kullanılmadığı takdirde olumsuzluk oluşturmaktadır.  O yüzden detoks olmalı ve teknolojik cihazlarla kısır döngüye girmemek için teknoloji yeterince kullanılmalıdır.  

Teknoloji bağımlılığını azaltmak için neler yapılabilir şimdi gelin onlara bakalım.

Dijital detoksun anlamına bakacak olursak; telefon, bilgisayar gibi cihazlardan bir süre uzak kalarak yenilenmemiz olarak ele alınabilir.

  • Öncelikle hayata geçirebileceğiniz sizi zorlamayacak plan yapılmalıdır. Mümkünse uyandığınızda güne telefon ile başlayarak uyanmamalısınız, telefon ele alındığında e-posta, sosyal medyaya bakacağım derken hem vakit kaybetmekte hem de ekran ışığına uzun süre maruz kalmaktasınız. Günün belirli saatlerinde teknolojik cihazlara bakmak bu detoks için ilk adım olacaktır.
  • Dijital cihazlardan uzaklaştıracak aktiviteleri hayatınıza dahil etmek ruhunuza iyi gelecektir. Herkesin ilgi alanı farklı olup öneri olarak yapabileceğiniz aktiviteler şunlardır; trekking, çeşitli workshoplar (seramik, cam atölyesi, yağlı boya), seyahat etmek, kitap okumak, bisiklet sürmek ilk akla gelenlerdendir.
  • Meditasyon yaparak detoks sürecinde içsel olarak huzur sağlanabilir.
  • Haftada bir gün hiçbir teknolojik cihaz ile uğraşmamak denenebilir ve etkileri çok net görülebilir buna göre bir detoks programı yapılabilir.

Birçok fayda sağlayan detoks süreci hem zamandan kazandıracak hem ilgilendiğiniz konuya daha fazla odaklanacaksınız, uyku süresi daha kaliteli geçecek ve teknoloji ile size sunulan değil sizin düşünceleriniz hayatınıza senkronize olacaktır.  

Sonraki gönderi

Minimalist Mutluluk; Fonksiyonel Karyola Tasarımlarıyla Yaşamı Basitleştirin
"Uykusuz Şehirli" Modern Yaşamın Getirdiği Uyku Sorunlarına Çözümler

Yorum yazın

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.